1903. u Hrvatskoj u Muzeju Brdovec

Naslovna / Arhiva / 1903. u Hrvatskoj u Muzeju Brdovec
1903. u hrvatskoj u muzeju Karlovac

Putujuća izložba "1903. u Hrvatskoj"

Izložba „1903. u Hrvatskoj“ zajednički je projekt 13 hrvatskih muzeja okupljenih na inicijativu Muzeja Brdovec. Izložba je nastala povodom obilježavanja 120. obljetnice Narodnog pokreta iz 1903. godine.
Kroz izložbu je dan pregled događaja u različitim krajevima Hrvatske nastalim nakupljenim nezadovoljstvom vladavinom Khuena Héderváryja, prisilne mađarizacije i nepoštivanja odredbi Hrvatsko-ugarske nagodbe.
Na našem području nikada nije nastalo veliko žarište borbe protiv mađarizacije iako se sporadičnim pokušajima ipak javno pokazala doza nezadovoljstva.

Izložbu su sufinancirali Zagrebačka županija, Grad Zaprešić i Općina Brdovec te svi muzeji partneri.
Na otvorenju su govorili u ime Zagrebačke županije pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo dr. sc. Jadranka Dujić Frlan, načelnik Općine Brdovec Alen Prelec i ravnateljica Muzeja Brdovec Silvija Limani.
U popratnom programu sudjelovao je zbor Angeluš koji je pjesmom obogatio svečanost otvorenja.
Otvorenju su nazočili predstavnici:
Muzej seljačkih buna
Muzej Ivanić-Grada
Muzej grada Koprivnice
Muzej Grada Crikvenice
Gradski Muzej Križevci
Gradski muzej Varaždin
Muzeji grada Karlovca
Samoborski muzej

 

U projektu još sudjeluju:
Gradski muzej Bjelovar
Muzej grada Iloka – Palača Odescalchi
Gradski muzej Sisak i
Gradski muzej Vinkovci.
Učenici Srednja škola Ban Josip Jelačić koji su uoči izložbe predavali osnovnoškolcima o 1903. također su svojim prisustvom na otvorenju obogatili program, kao i njihove mentorice prof. Željka Winkler i prof. Petra Katarinčić. Prof. Sandra Debogović iz Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Prigorje Brdovečko na otvorenje je povela sedme razrede, a na otvorenju su bili i osmaši iz Osnovna škola Ivana Perkovca iz Šenkovca s prof. Jelicom Kauf.
Osim predstavnika obrazovnih institucija na otvorenju su bili predstavnici kulturnih ustanova i udruga zaprešićkog kraja Udruga Vladimir Maleković Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću KGZ – Gradska knjižnica Ante Kovačića, Zaprešić i Pučko otvoreno učilište Zaprešić kao i medija Televizija Zapad.