Noć muzeja 2019.

Naslovna / manifestacije / Noć muzeja 2019.

NOĆ MUZEJA 2019.

„Inovacije i digitalna budućnost“ tema je koja se nameće svojom aktualnošću i svojom sveprisutnošću. Digitalna tehnologija prisutna je kao podrška muzejima i kao sastavni dio života suvremenog čovjeka,  atraktivna je za posjetitelje i omogućuje im kreativnu interakciju sa zbirkama i eksponatima, te omogućuje  veću dostupnost muzejskih sadržaja.  Muzej Brdovec za Noć muzeja 2019. priređuje niz popratnih digitalnih sadržaja vezanih uz aktualnu izložbu „Brdovec i okolica u Prvom svjetskom ratu“. Program će se sastojati od projekcija izvornih ratnih dokumentarnih filmova,  kratkometražnog filmskog uratka učenika zaprešićke srednje škole u suradnji s Foto-kino-video klubom Zaprešić na temu Prvog svjetskog rata, te raznih kvizova i društvenih igara na digitalnim platformama i mobilnim aplikacijama. Također, vezno uz izložbu, bit će postavljena „Green screen fotkaona“ s dva scenarija temom prilagođena Prvom svjetskom ratu.

18:00 – Projekcija dokumentarnih filmova snimljenih tijekom trajanja Prvog svjetskog rata.

Kao uvod u današnje digitalno doba prikazujemo početke dokumentarističkog praćenja aktualnih događaja. Prenošenjem originalnih snimki u novu, digitalnu formu, omogućeno je očuvanje građe za buduće naraštaje, a istovremeno povećana je dostupnost tih sadržaja i njihovo korištenje u razne edukativne, kulturne i znanstvene svrhe.

19:00 – Projekcija filma „Sto godina od završetka Velikog rata“  učenika Srednje škole ban Josip Jelačić

Film „Sto godina od Velikog rata“ jedan je od rezultata ERASMUS+  K101 projekta Nastava 21. stoljeća kojem je bio za cilj povećati digitalne kompetencije nastavnika i učenika. Učenici završnih razreda gimnazije na nastavi povijesti su istraživačkim radom u grupama, te osmišljavanjem scenarija i načina prikaza teme, izradili filmove u trajanju od 3 do 5 minuta koristeći pametne telefone. Najuspjelije filmove (ili dijelove filmova) montirali su u  finalni produkt u trajanju od 22 minute.

20:00 – Kviz znanja putem mobilne aplikacije Kahoot

Zamišljen je kao kviz znanja namijenjen širokoj publici i svim kategorijama posjetitelja od učenika do umirovljenika. Pitanja su vezana uz aktualnu izložbu postavljenu u Muzeju Brdovec „Brdovec i okolica u Prvom svjetskom ratu“. Zamišljeno je da se na njih odgovara nakon pregledanog postava, a učesnici u kvizu sudjeluju putem svojih mobilnih telefona.

18:00-00:00 – “Čovječe ne ljuti se” igra za najmlađe

Igra “Čovječe ne ljuti se”, omiljena zabava ranjenika tijekom oporavka u bolnicama, osmišljena je u Njemačkoj 1908. godine, a na tržište je izašla uoči samog rata 1914. godine. Igra je namijenjena svim dobnim skupinama, a posebno najmlađoj publici.

18:00-00:00 „Green screen fotkaona“ s dva scenarija temom prilagođena izložbi o Prvom svjetskom ratu.